Ποιες οι θεραπευτικές ιδιότητες της Κανέλλας;

Ποιες οι θεραπευτικές ιδιότητες της Κανέλλας;

 

Η κανέλλα είναι ένα γνωστό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται από διάφορους πολιτισμούς ανά κόσμο για αρκετούς αιώνες. Εκτός από τη μαγειρική της χρήση, η κανέλλα θεωρείται φάρμακο για αναπνευστικές, πεπτικές και γυναικολογικές παθήσεις. Την παίρνουμε από ένα τροπικό αειθαλές φυτό που έχει δύο κύριες ποικιλίες: την κανέλλα Κεϋλάνης και την κανέλλα Κασσία (γνωστή ως αρωματική κανέλλα ή κινέζικη κανέλλα)  .

 

Την κανέλλα Κεϋλάνης ή «αληθινή κανέλα» τη βρίσκουμε στη Σρι Λάνκα και στα νότια μέρη της Ινδίας. Τρία από τα κύρια συστατικά των αιθέριων ελαίων που λαμβάνονται από το φλοιό του δέντρου κανέλλας Κεϋλάνης είναι η κινναμαλδεΰδη (λαμβάνεται από το φλοιό), η ευγενόλη (από τα φύλλα) και η λιναλοόλη (από τις ρίζες).

 
Σε τι διαφέρουν;
 

Στην περιεκτικότητα τους σε κουμαρίνη. Τα επίπεδα κουμαρίνης που περιέχει η κανέλλα Κασσία είναι πολύ υψηλά σε σχέση με την κανέλα Κεϋλάνης και αποτελεί κίνδυνο σε περίπτωση που καταναλωθεί τακτικά και σε μεγάλη ποσότητα .

 

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων:

 

1 κιλό σκόνης  κανέλλας Κασσία περιέχει περίπου 2,1-4,4gr κουμαρίνης, που σημαίνει 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη θα περιέχει περίπου 5,8-12,1mg κουμαρίνης.

Με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η πρόσληψη κουμαρίνης είναι 1mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα που αυτό υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας κατανάλωσης. Αναφέρεται ότι η κανέλλα Κεϋλάνης περιέχει ελάχιστες ποσότητες κουμαρίνης.

 

Ποιες οι ευεργετικές επιδράσεις της κανέλλας Κεϋλάνης στην υγεία;

 

Μελέτες έχουν δείξει να έχει:
 
  • αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση
  • μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων
  • ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας
  • μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέους εντέρου
  • μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος
  • μείωση της χοληστερόλης
  • μείωση της αρτηριακής πίεσης
 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά:

Τη μη τακτική, μακροχρόνια χρήση της Κασσία ως συμπλήρωμα, λόγω της περιεκτικότητας της σε κουμαρίνη. Παρόλο που η κανέλλα Κασσία έχει πολλές ευεργετικές φαρμακευτικές ιδιότητες, η περιεκτικότητά του σε κουμαρίνη είναι πιθανό να αποτελεί εμπόδιο σε αυτές, σε αντίθεση με την κανέλλα Κεϋλάνης.

 
Βιβλιογραφία: P. Ranasinghe, S.  Pigera1, S. Premakumara, P. Galappaththy, G. R. Constantine, P. Katulanda. Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review, Ranasinghe et al. BMC Complementary and Alternative Medicine 2013, 13:275

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!